The Student Centre

The Student Centre

A focal point of student life located in the heart of the campus, the UTSC Student Centre opened in 2004 during UTSC’s 40th Anniversary celebrations.  Partially funded with a $14 million donation by students, at the time the largest donation in the school’s history. The 48,000-square-foot (4,700 square-metre) building contains offices for the Scarborough Campus Students’ Union and the Department of Student Affairs. Also found in the three-storey facility are offices for student clubs and associations, the student media centre, a multi-faith prayer space, lounges, a pub, food outlets, retail stores and services, a games room and study area. 

Students had broad input into the design of the facility, with environmental sustainability as a key criterion. The Student Centre features a green roof, sustainable materials such as bamboo flooring, and its systems have been designed to reduce energy and water consumption. The building also contains approximately 15 tonnes of structural steel reclaimed from renovations to the Royal Ontario Museum for Daniel Libeskind’s angular Crystal. 

Designed to meet LEED (Leadership in Energy and Environmental design) silver criteria, the UTSC Student Centre was the recipient of the City of Toronto's inaugural Green Toronto Awards Environmental Award of Excellence, and an honourable mention in the 2005 Ontario Association of Architects annual awards.